fbpx

Watersnijden | Waterstraalsnijden

Dit is zoals het woord het al zegt snijden met water. Dat klinkt wel een beetje raar, hoe kan je nu snijden met water hoor ik je al denken. Nou kijk maar eens naar alle gesleten rotsen langs de zee of rivieren, dat kan water dus doen. Maar dat duurt jaren zelfs eeuwen. Zo lang kunnen we niet wachten in het bedrijfsleven. Daarvoor is een machine bedacht.

Hoe werkt dat?

Eigenlijk is het best simpel. Water wordt op een druk gebracht van ongeveer 4000Bar, dat is te vergelijken met 40km water boven je hoofd. Heel veel water druk dus. Een andere vergelijking; heb je wel eens een hoge druk reiniger gebruikt? Dan weet je dat als je die in knijpt je een beetje naar achter wordt geduwd, deze hebben zo ongeveer 150Bar druk. Een watersnijmachine gaat nog minstens 25x zo hard!

Snijden met water en zand

Als de druk 4000Bar is wordt het door een heel stevige buis naar de watersnij kop vervoerd. Net voordat het water uit de kop straalt, komt er speciaal snij zand bij en hiermee wordt gesneden. Theoretisch bekeken is water het transportmiddel en het zand het snij middel. Met alleen zand kunnen we niet snijden en met alleen water kunnen we hele dunne materialen snijden zoals rubber. Juist die combinatie maakt het zo bijzonder.

Je fantasie de vrije loop laten

De snij kop is geplaatst op een x-as en een y-as die door een computer met een cnc programma worden bestuurd. Hiermee kunnen we op 2D alle vormen snijden die te tekenen zijn, dus laat je fantasie de vrijeloop! Allerlei soorten materialen zoals metaal, hout, glas, rubber en kunststof zijn te snijden. Daarom hebben wij veel plezier met onze watersnijmachine, we kunnen we zo ontzettend veel mee maken!